Η Ευρωπαϊκή ετικέτα των ελαστικών

26-04-2020 / Published in Περί Ασφάλειας

Aπό την 1η  Νοεμβρίου 2012, όλα τα ελαστικά που πωλούνται στην Ευρώπη για επιβατικά αυτοκίνητα και για ελαφρά φορτηγά θα πρέπει να φέρουν ειδικές, νέες ετικέτες. Κάθε ετικέτα σας παρέχει ορισμένα βασικά στοιχεία επιδόσεων σχετικά με το ελαστικό αυτό.  Το νέο σύστημα ετικετογράφησης είναι σχεδιασμένο ώστε να προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα.  Όλους μας ενδιαφέρει η αναβάθμιση της ασφάλειας στους δρόμους, η μεγαλύτερη οικονομία στα καύσιμα, και η προστασία του περιβάλλοντος.

Η Ευρωπαϊκή ετικέτα των ελαστικών

Μπορείτε να συγκρίνετε τα ελαστικά με βάση τρία θεμελιώδη κριτήρια:

 • Την κατανάλωση καυσίμων.
 • Το φρενάρισμα σε βρεγμένο οδόστρωμα.
 • Τον εξωτερικό θόρυβο των ελαστικών.

Η Ευρωπαϊκή ετικέτα των ελαστικών

1. Κατανάλωση καυσίμων.

Χρησιμοποιήστε το διάγραμμα για να δείτε τις επιδόσεις ενός ελαστικού στην κατανάλωση καυσίμων.Η ενεργειακή αποτελεσματικότητα βαθμολογείται από A (το πιο αποτελεσματικό) έως G (το λιγότερο αποτελεσματικό). Εξοικονομήστε μέχρι και €300 ή 180 λίτρα καυσίμου, κατά τη διάρκεια ζωής των ελαστικών.  Ένα αυτοκίνητο εξοπλισμένο με τέσσερα ελαστικά με βαθμολογία A, με οδήγηση στα 80 km/h, χρησιμοποιεί 7.5% λιγότερα καύσιμα απ’ όσο ένα με ελαστικά με βαθμολογία G. Τα αποτελέσματα μπορεί να ποικίλουν ανάλογα με τον τύπο του αυτοκινήτου, ή τις κλιματολογικές συνθήκες αλλά οι διαφορές στις επιδόσεις είναι αποδεδειγμένες.

Η Ευρωπαϊκή ετικέτα των ελαστικών

2. Φρενάρισμα σε βρεγμένο οδόστρωμα.

Αυτό το διάγραμμα βαθμολογεί ένα ελαστικό ως προς το πόσο καλά φρενάρει σε βρεγμένο οδόστρωμα. Η επίδοση κλιμακώνεται από το A (το ασφαλέστερο, που έχει τη μικρότερη απόσταση φρεναρίσματος) μέχρι το G (το λιγότερο ασφαλές, με τη μεγαλύτερη απόσταση φρεναρίσματος).Ένα αυτοκίνητο εξοπλισμένο με τέσσερα ελαστικά με βαθμολογία A με οδήγηση στα 80 km/h, μπορεί να διανύσει μέχρι 18m περισσότερο (περίπου όσο 4 αυτοκίνητα) για πλήρη ακινητοποίηση, απ’ όσο ένα με ελαστικά με βαθμολογία G.

Η Ευρωπαϊκή ετικέτα των ελαστικών

3. Εξωτερικός θόρυβος.

Αυτό το διάγραμμα σας δείχνει τα επίπεδα του εξωτερικού θορύβου ενός ελαστικού σε ντεσιμπέλ (dB).  Ο θόρυβος των ελαστικών που ακούγεται έξω από το αυτοκίνητο δεν είναι ο ίδιος με αυτόν που ακούτε μέσα στο αυτοκίνητο, αλλά φυσικά υπάρχει αντιστοιχία.

 • Τρεις γραμμές σημαίνει υψηλά επίπεδα θορύβου, σύμφωνα όμως με τους ισχύοντες  Ευρωπαϊκούς κανόνες.
 • Δύο γραμμές σημαίνει μέτρια επίπεδα θορύβου, ανάμεσα στο μελλοντικό όριο και 3dB κάτω.
 • Μία γραμμή σημαίνει  χαμηλά επίπεδα θορύβου, από 3 dB και κάτω από το μελλοντικό όριο.

Ποιος κάνει αυτές τις μετρήσεις;

Σε όλη την Ευρώπη, ο κάθε κατασκευαστής ή εισαγωγέας έχει την ευθύνη να βαθμολογήσει τα ελαστικά του σύμφωνα με ένα αυστηρό σύστημα δοκιμών.

Α. Πώς μετράται η εξοικονόμηση καυσίμων;

Όταν τα ελαστικά σας κυλούν κατά μήκος του δρόμου, υπάρχει ένας βαθμός αντίστασης, ο οποίος έχει επίπτωση στην ποσότητα καυσίμου που χρησιμοποιείτε. Tο ελαστικό δοκιμάζεται πάνω σε μια περιστρεφόμενη επιφάνεια κάτω από τυποποιημένες συνθήκες που αντιπροσωπεύουν την μέση χρήση. Η δοκιμή προσομοιώνει οδήγηση με 80 km/h με φορτίο ίσον προς 80% του δείκτη φορτίου του ελαστικού.

Β. Πώς μετράται το φρενάρισμα σε βρεγμένους δρόμους;

Aυτή η δοκιμή γίνεται με ένα όχημα κάτω από τυποποιημένες συνθήκες: θερμοκρασία, κατάσταση της επιφάνειας του δρόμου, ύψος νερού και ταχύτητα.

Οι συνθήκες των δοκιμών, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, είναι:

 • Χειμερινά ελαστικά, δοκιμάζονται μεταξύ 2° και 20°C.
 • Θερινά ελαστικά, δοκιμάζονται μεταξύ 5° και 35°C.
 • Ύψος νερού μεταξύ 0.5 και 1.5 mm.
 • Φρενάρισμα όπως αποδίδεται από 4 ελαστικά με ABS μεταξύ 80 και 20 km/h.

Γ. Πως μετράται ο θόρυβος;

Για τα επίπεδα εξωτερικού θορύβου, η απόδοση ενός ελαστικού μετριέται σε ντεσιμπέλ(dB). Ένα μικρόφωνο τοποθετείται στην άκρη μιας πίστας ώστε να μετρηθεί το επίπεδο θορύβου καθώς το όχημα δοκιμής διέρχεται με ταχύτητα 80 km/h. 

Τι άλλο είναι σημαντικό όσον αφορά τα ελαστικά;

Η ετικετογράφηση είναι μια καλή αρχή, αλλά και άλλοι παράγοντες είναι εξίσου σημαντικοί.- Η χιλιομετρική απόδοση των ελαστικών: ένα ελαστικό που διαρκεί περισσότερο μπορεί να σας κοστίσει λιγότερο μακροπρόθεσμα.  Το σωστό ελαστικό μπορεί να σας προσφέρει περισσότερο από ένα χρόνο επί πλέον κυκλοφορία σε σύγκριση με ένα άλλο ελαστικό.

 • Η οικολογική οδήγηση: Με “μαλακό” γκάζι, κάνετε σημαντική εξοικονόμηση καυσίμων σε βάθος χρόνου.
 • Η σωστή πίεση στα ελαστικά: ελέγχετε τακτικά την πίεση ώστε να εξασφαλίζετε την ελάχιστη απώλεια ενέργειας που οφείλεται στην υπερβολική αντίσταση στην κύλιση, και την άριστη πρόσφυση στο οδόστρωμα.
 • Η διατήρηση απόστασης από το προπορεύόμενο όχημα: μια ασφαλής απόσταση οδήγησης πίσω από το προπορευόμενο όχημα μειώνει τον κίνδυνο ατυχήματος.
Ετικέτες:

Γράψτε ένα Σχόλιο

TOP TOP